Äntligen äntligen

Som jag har väntat. Jag har ju velat att mina två sorters kalkoner skall para sig och det har nu äntligen skett. Eftersom jag strävar efter stora köttiga raser men samtidigt tycker att But-kalkonen är lite väl så ville jag precis detta - att Bronse och But parar sig. Min köttrassort Klara har varit riktigt svårflörtad. Hon har haft besök av en tupp tidigare innan jag köpte en egen i höstas, men icke. Sträv och bittsk som hon är så kommer ingen nära, trots att hon brunstar (lär ju inte heta så när det gäller kalkoner antar jag, men men). Ikväll satte jag mig ner och klappade henne en lång stund så hon lade sig ner och blundade. Då fick en ivrig Kalle-tupp göra det han skulle. Nu återstår bara att hoppas på befruktade ägg 💪. Yes! Skam den som ger sig. Har bara kostat mig några tusen i mat till en riktigt gluppsk köttrashona över hela vintern. Dessa sorter är egentligen för stora för sitt eget bästa och får lätt ledskador pga sin tunga vikt, så man brukar inte spara dem mer än ett halvår vad jag har förstått. Läskigt vad människan avlar fram ibland. 

Odling i varmbänk

Nu är de första fröna i jorden i varmbänken jag gjorde i växthuset för någon månad sen. Känslan av att äntligen få greja med jord igen. Lukten av varm jord blandad med hästgödsel när man tar av fönstren som ligger som lock uppe på de staplade pallkragarna. Den steg ju aldrig i temp som jag önskade, men nu när varmbänken ligger stadigt på 10+ samtidigt som våren verkar ha kommit så törs jag starta att plantera. Allt blir ju ett test då jag aldrig odlat i varmbänk tidigare men spännande ska det bli. Jag sådde mest sallat men även lite rädisor, mangold och sockerärtor. Det ska bli uppemot en +6 grader ute nu en längre tid, med så det kan nog bli riktig fart i lådorna hoppas jag.

Renrasiga höns

Dax att dela upp hönsen i grupper så de behåller sin renrasighet. Man önskar en gång som denna att man hade en dubbelt så stor ladugård. Samtidig är det väl det som är räddningen att man inte har det. Då skulle man nog dra på sig dubbelt så många djur 😊. Jag har endast 2 sorter som är renrasiga. Det är dvärgkocchin och dvärgwayandott. Resten är vägkorsningar av alla de slag. För mig personligen gör det mindre ifall de är rena eller ej, men i försäljningssyfte är det högre status på dem såklart. Att det är något galet med vädret är helt uppenbart då mina höns velat lägga sig för att ruva hela vintern. Då får man vara elak och sno äggen ifrån dem. Jag har i dagsläget runt 200 ägg liggandes i kartonger på köksbänken, så nu tänkte jag låta dem börja ruva lite smått. Börjar en så brukar de andra börja med kort därefter. Så tillslut får man inte ett ägg. Dom följer varandra på något vis. Det optimala vore att jämt ha 2 grupper som man höll avskilda från varandra. Så när den ena gruppen ruvar, får man ägg av den andra gruppen etc. Dvärgkocchin, som är min stora favoritsort, ska jag försöka få fler utav och eftersom det oftast dör en hel del kycklingar när det är en stor grupp, så ska jag göra detta test i vår att de får gå med ankorna. Det är ett lite mindre utrymme men de verkar vara snälla med varandra. I kläckaren där jag har 11 ankägg i dagsläget och som beräknas kläckas den 12e, så lär det tillkomma några fler ankor lite senare men det ska nog gå ändå. Jag hoppas på en tidig vår så de får börja gå ut så småningom. Då det fortfarande är restrektioner för tamfåglar pga fågelinfluensan så är jag tacksam för att jag har tak över en del av utegården som dom kan vara under. Ankorna blaskar väldigt mycker med vatten som snabbt blir smutsigt och blött (syns på bilden), men förhoppningsvis ska det inte behöva påverka kycklingarna. Nästa vinter ska jag försöka bygga någon form av avrinning vid vattenskålen.