Gamla saker attraherar

Vet inte om det är för det ligger en historia bakom varje gamal sak eller mitt sätt att vilja ta vara på, återbruka och inte slänga bara för att det gått ut ur modet men jag gillar gamal saker. Titta på denna såmaskin. Helt fantastiskt. Tänk att den rullat omkring på åkrarna efter häst. Allt jobb innan den fått göra sitt jobb. Plöjning (oftast med en eller 2 skärig plog) dragen av häst, harvning varv på varv för att få bort torven. Ja dom gjorde rätt för sin föda förr. Inte så lättsamt som vi har det idag. Bara sladda upp till Ica och köpa en kasse mat. Jag är fascinerad av deras driv, kunnighet och ork. Mycket av deras kunnande glöms bort. Inte för jag strävar emot att komma tillbaka till hur de levde men jag tror vi ska vara rädd om deras kunskap om någon kris av nån form skulle uppstå i dessa oroliga tider. 
Jag tror vi gör oss själva en otjänst om vi tror att våra politiker ska förse oss med förnödenheter nån längre stund om krisen på riktigt är framme. De har för länge sedan tappat förmågan att räkna ut "worst case senario" och lever som oss alla andra i nån form av falsk säkerhetsbubbla. Många tycker att jag är knäpp när jag tänker så men det är inget jag lider av. Händer det inget , ja då är det ju bra och tiden rullar på och mina gamla klenoder fortsätter att stå i sin lada. Men om jag skulle behöva dem en dag så finns de där. Jag har ingen 72 timmars regel utan närmare 72 dagars krisberedskap. Jag har lärt mig att slakta och tagit hand om köttet, lärt mig plöja, harva, gjort hö hässjor, slå med lie etc etc. Men detta är inte enbart för att jag väntar mig nån form av samhällskollaps utan mest för att jag älskar vad jag gör. 

Känner mig rik på getmjölk

Har fått ihop mer getmjölk i år hittills än vad jag fick på hela förra året. Det har ju såklart med hur mycket man mjölkar men nu när jag har 2 bockkilling så blir det mesta över till mig då de ej kan gå med dina mammor efter 3 månaders ålder.  Nu har jag så jag snart kan göra en mögelost igen. Det var länge sen och känns spännande. Vill jag prova göra nya sorter hela tiden så jag blir ju aldrig bra på en sort men förr eller senare faller jag väl för en specifik tänker jag. Måste lägga den i jordkällare då jag ju har rödmögel vilket inte är så vanligt vad jag förstått. Måste bara få bukt med råttorna som kommer in på nått vis. En katt kanske man skulle haft. Pendlar lite i den frågan. Ännu ett djurslag. Tar mig ca 1 h att mjölka mina 2 getter. Det är på tok för mycket det förstår jag men med 2 tvär envisa getter som absolut vägrar att stå stilla så är det de det tar. Därför har jag beställt en mjölkmaskin från Usa. Jag kanske inte mjölkar rätt så det är därför getterna trampar omkring. Dessutom får jag kramp i händerna av handmjölkning så en maskin kommer att bli kanon. Dvs om inte getterna hunnit sina tills den kommit. 
 

Hjälpte till att släcka en brand i byn

 När vi det vill säga jag och Patrik var på väg till jobbet i förrgår så såg vi en tjock pelare rök som steg upp mot skyn en bit bort. Jag sa åt Patrik att svänga förbi och se om allt stod rätt till. När vi närmade oss ser vi en brasa som brinner kraftigt och väldigt nära en byggnad samt ett garage intill. Människor sprang kors och tvärs med vattenhinkar så vi inser att nått inte står rätt till. Svänger upp på gården och stoppar en av killarna och frågar om vi kan hjälpa till. Ja en brasa hade börjat brinna lite väl häftigt lite väl nära en nybyggd hundgård så vi hjälpte till att springa med vattenhinkar. Dessa kastade vi på byggnadens vägg för att kyla ner. Att slänga på brasan i sig var lönlöst. Brandkåren var tillkallad men det kändes som evigheter innan de kom Jag sprang och kallade till mig en grävare som stod en bit bort att han skulle slänga på skopan och komma och lägga på jord på brasan för att kväva den. Det gjorde han och brasan lugnade sig rejält snabbt. Patrik skyndade hem för att hämta vattenslangar och kopplingar. Allt gick bra tillslut och Brandkåren dök upp och släckte branden. Men man fick sig en ordentlig tankeställare. Jag lär köpa upp mig på en hel del brandsläckare så jag har. 

Kurs om lantbruk

 
Har ju börjat en utbildning på skolan Torsta i Jämtlan/Ås som heter Verksam på gård. Den ska hjälpa till att hitta någon form utav verksamhet att starta och driva på gården. Under året så bygger man på sin affärsplan som sen ska pressenteras på slutet av året. Det är ett perfekt sätt att komma ur de gamla gängorna och en rejäl spark i baken. Kursen är på ca 16v tisd onsd sen får du hemuppgifter däremellan och uppehåll över sommaren. Vi lär oss lite om växtodling, djurskötsel, smittskydd, hur jorden bör brukas etc. Här i handen håller jag en hö frö blandning. Inte stora frön. Eftersom jag ännu inte äger någon såmaskin så blir det till att jaga rätt på en sådan. Har köpt in en hel del gamla maskiner och börjar komma upp i en rätt rejäl summa nu trots gamla saker. Så nu gäller det att börja bruka marken till fullo. Igår gjorde jag med hjälp av en kollega Sam ansökan. Det är ansökan för EU stödspengar för att bedriva lantbruk. Vår import har gjort att bönderna intenlängre klarar sig ekonomiskt utan dessa stöd om ens då. Systemet bygger på att små lantbruk får för lite stöd så de är ej vinstdrivande och det gynnar sig inte att ha något. Den iden giller jag inte. Det betyder även att som ny skulle enorma summor pengar behöva lånas för att bygga stort nog för att gå runt. Minst 60 kor i runda slängar krävs för att klara sig och då måste du ändå ha någon form av annan inkomst. Åter igen har EU medlemsskapet bevisat för mig att det är bara skit för Sverige.