Kaninuppfödning

Här i Jämtland vurmar LRF för kaninköttet och vill att vi små uppfödare ska slå oss ihop i något fon av nätverk och starta något hållbart inom slakt och kaninköttsproduktion. I Andra länder är kaninkött vanligt på restaurang menyer men inte här i Sverige. Kanin är mycket gott och miljörätt. Vill tro att det finns i tiden för att börja producera även här och att vi är mogna för att börja äta kanin nu. 
Det är charmiga individer och här hemma på min gård hoppar dom ute i ett stort hägn på sommaren med möjlighet till att gå in i ladugården när de vill. De lever ett bra liv ända in till slakt. Kanin har fått ett litet dåligt ryckte för det förknippas med krigsmak men det är så tokigt för rätt tillagat r det bland det godaste kött jag vet. 

En hellre än bra låda

Sitter i soffan med ett glas gott rött vin. De gånger jag sitter ner inne går att räkna på mina två händer, men det 
händer ;-)
Hittade en hane här om dagen ibland mina 23 honkaniner, det var oväntat då jag tycker mig ha rensat ut hanarna I omgångar. Det innebär en massa ungar inom kort är jag rädd. Hade gärna parat några i sänder, men nu är det bara att släcka eldar. Jag har aldrig haft så här många honor på samma gång så det ska bli spännande på sätt och vis. De vill ju gärna ha nån form av låda att föda sina små i och de 2 jag redan har lär ju inte räcka. Jag fjäskar lite för mina kaniner så de har ett varmt utrymme den kan gå in i om de tycker det blir för kallt. Det blir ju utomhus klimat i min ladugård och jag vill inte de ska frysa. Så då byggde jag en liten låda de även kan föda sina ungar i. Själva kaninburen är på andra sidan väggen med ett hål genom väggen de kan gå igenom. Det har hänt att mina honor lägger sina kullar så tätt intill varandra så till slut kan man ej skilja dem åt. De smälter liksom samman. De hjälps även åt att mata dem alla, tror jag i alla fall. Men mina byggen blir inte alltid några skönheter. Med ett måtto att hellre göra nått än att inte göra alls så får det duga för mig. Med tanke på att jag ej är snickare och dessutom ingen perfektionist så blir det som det blir ibland. När jag flyttade in på den här gården kunde jag knappt skruva i en skruv så det går åtminstone frammåt.
 

Tunga hönsraser

Jag har haft höns i rätt många år nu och det är härliga och rätt lättsamma djur tycker jag. Men problemet jag har är att jag får väldigt få ägg från mitten på oktober fram till långt in på våren. Att ljuset spelar in har jag förstått och tänder därför en lampa hos dem vid 6 tiden på morgonen. Det krävs 3 lux ljus för att de ska må bra. De ska ha ljus i 12-14 timmar per dygn. Men jag får fortfarande alledes flr lite ägg med tanke på antalet höns så nu ska jag byta ut alla mina söta små fluffiga hönor till tunga hönsraser. De är kategirin högvärpande höns som kallas så. De som hör till den gruppen är: Sussex Orpington Stor Wayandotte Playmouth Rock Faverolle Maran Storcochin Brahman Så får vi se om det blir fullare i äggkylen. Ett ägg håller i 6 mån om de förvaras kallt dvs i kylen. Jag har en egen kyl i förrådet där jag lagrar mina ägg och oga att de håller så länge kan jag spara upp ett lager så jag har även denna mörka period. Ett enkelt knep man kan ta till är att släppa ner ägget i en kopp vatten. Flyter det så är det ej ok men om det är under vattenytan så är det ok att äta. Jag luktar alltid också på äggen innan jag förtär dem. Jag tvättar ej heller av äggen om de är smutsiga förrän jag skall koka dem för då håller dom bättre. Hönan lägger ett slämlager runt ägget som skyddar och är bra för förlängd hållbarhet.