Potatisen upplockad för i år

Vi är rika på potatis. Den känslar är alltid helt fantastisk. Nu känns det som att vi skulle klara oss om himmlen ramlade ner. Om inget annat så har vi i alla fall peran. Det är en fantastisk gröda som ger så mycket trots att den kräver så lite underhåll. Man får dem i jorden sen väcer dom liksom på egen hand. Man glömmer nästan bort dom tills det är dax att ta upp dem. Det blev en bra skörd trots de väder som varit i sommar. Jag kan ju inte kalla mig självhushållare än men om man fick det så skulle en självhushållare kunna luta sig tillbaka och slappna av nu nån dag. Bara njuta liksom.

Getost av vårens frysta mjölk

Hela våren gick jag upp i 5 tiden på morgonen för att mjölka mina 2 getter. Vi delade många både bråkiga och trevliga stunder trots att jag var mer sovande än vaken många gånger. Det tog nog närmare 1 månad av envist hanterande av getterna innan de riktigt gav med sig att bli mjölkad. I början tog det närmare 1 timme och det är lite för mycket på 2 getter. Men när jag beställde en handpumpad mjölkmaskin så gick det på några minuter per get. Vilken lättnad för både dom och mig. Getter är de mest avskyvärda och samtidigt älskvärda djur jag har haft äran att hålla på med. Deras enorma nyfikenhet och envishet kan ta kål på en mest enträgna. Vilket fall som helst. Bortsätt från att vi kanppt behövde köpa någon mjölk i affären på 2 månader så lyckades jag frysa ca 10 liter mjölk. Denna mjölk gjorde jag 2 fina mögelostar av förra helgen. Det var länge sen jag gjorde ost och en aning ringrostig så satte jag igång. Första gången ever som jag gör ost på enbart getmjölk. Har gjort blandoatar av ko/get förut. Denna mjölk insåg jag snabbt hade helt andra egenskaper från komjölk. Så allt jag hittils lärt mig av min osttillverkning stämde inte längre. Osten koagulerage sig inte som jag var van utan blev i och med kubskärningen som en enda gegga. Ostkornen som ska bilda ett hårdare och hårdare skal ju längre man väntar gjorde inte alls det. Jag fick råder sen på min FB sida "Tillverka din egen ost" att hlla i mer löpe, samt vara noga med att hålla värme på mjölken medans den löper. Det tog som vanligt många fler timmar än jag räknat med men när det väl var klart gick jag uttmattad men nöjd till kojs. Jag fick till 2 rätt stora mögelostar på mina 10 liter mjölk. Så trots alla dessa litrar blir det inte så mycket utdelning. Men tjusningen är dessto större när det är dax att smaka. Oftast är det bara halva osten kvar när den väl är klar. Det roliga med denna ost är att man ska kunna äta den inom 2 månader. Manga heter den och finns recept på min fb sida.
 

Höstslakten har börjat

Något frustrerad som i allt som det känns just nu då allt tar längre tid än jag förväntat mig. Tycker att jag slaktat så pass många fåglar nu så att jag borde vara rätt snabb i utförandet. Men så är inte läget och då känner jag mig stressad då jag önskar få mer gjort än vad jag hinner. Fyra ankor samt en köttkalkon var vad jag lyckades med i helgen. Ständigt regn satte också en del käppar i hjulen. Men man får vara glad för det man får till. Jag får påminna mig om att det ska vara kul också. I mina drömmar om självhushållning finns ju inte stress och frustration utan bara harmoni och glädje. Jag har en liten bit kvar för att komma dit än. 
 

NOLBACKEN 17

Då var det väldigt länge sedan jag skrev något nu. Tiden räcker sällan till till allt jag vill. Ofta får jag en känsla av att sommaren rinner ur händerna på mig. När man har ett heltidsjobb med vissa chanser att få någon dags ledigt här och där så hinner man lång ifrån allt man trott och önskat. Speciellt när man flyttat till en gård som är över 100 år gamal och där folket innan dessutom inte hållt efter i just nån mån alls. Allt som gjorts på gården och byggnaderna har bara ekonomi renoverats. Ingenting har fått kostat. Dessutom har kunskapen nog inte varit på plats då man antingen inte lett professionell hjälp utan gjort saker själva. Ni har nu under 2nårs tid hållt på att lyfta huset runt om och bytt stockarna längst ner samt rivit golven innefrån för att sedan åter bygga upp och isolera innifrån. Allt detta tar enorm tid och energi. Samt sinkar farten i att få saker gjorda på gården. Logistiken behöver fixas i ladugården på alla plan. Å jag som lovat mig själv att dra in vatten i ladugården till denna vinter så jag ska slippa hämta i hinkar inne. Men  det haräcker ännu inte hunnits heller. Jag försöker banta ner min skara djur då de tar för mycket av min tid nu. Måste få saker iordning innan jag kan gasa igen. Min hönsskara har jag minskat ner med hälften, några ankor har jag gett bort och 4 till skall slaktas. Sen vet jag ej om jag ska ha resten av 4 ankor kvar i vinter. De slabbar så enormt. Sen blir det kaninslakt längre in i höst. Ska bara ha några få individer kvar. Getterna vet jag inte heller hur jag ska göra med då de smiter konstant. Bockarna ryker då de redan stångat sönder halva väggen innifrån i ladugården så jag fick börja ha el inne över vintern. Inte ok en vinter själv. Om jag får ha orken kvar något så när så ska jag fixa undan massa göromål i vinter. Förra tog min ork slut totalt och jag fick ingenting gjort. Jag har ju för avsikt att bli självförsörjande men jag inser hur långt det ännu är kvar.