En dröm om att kunna ha en självförsörjande gård som skall kunna ge mig mat året runt. Jag, Lena 41 år, köpte nyligen en gård i Aspås / Krokom kommun, med tillhörande ladugård (förvisso förfallen) och 4 ha åkermark. Jag får låna traktorn och alla gamla jordbruksmaskiner som hörde gården till. På ett år har jag skapat ett litet bonderi. Jag lever 1000 ggr mer nu än förut. Nu får jag leva min dröm. Jag har köttkaniner, kalkoner, höns, vaktar, getter och har beställt 2 st köttkor till våren. Getter och kossor ska gå och beta nere på skogen och hjälpa mig i mitt arbete att restaurera 2 gamla igenväxta åkrar. Följ mig i mitt jobb att skapa en gård med självförsörjning. Jag har ingen tidigare kunskap om jordbruk så utmaningen kommer att bli stor. Jag hoppas min envishet skall hjälpa mig i de svåraste stunder.
När hanarna blir för många och könsmogen så börjar
de slåss med varandra. Då får man antingen sätta
dem i varsinna burar eller helt sonika slakta av ett gäng.
Oftast är dom enl min uppfattning inte riktigt stor nog
för att ha nått maximal slaktvikt så då brukar jag slakta
av några och spara nån att växa på sig. Mycket pga
platsbrist. I kväll valde jag såklart den kallaste kvällen för slakt 14-
och då man inte ännu har ett varmt utrymme att slakta
i så får man improvisera. Jag satte igång en värmare i
bakstugan och satte igång en brasa i bakugnen. Sen
var det bara att vänta några timmar. Jag tog personligt
rekord i att "sno" (stycka) en kanin ikväll. Ca 30 minuter
tog det mig. Det.är fortfarande för lång tid men så länge
det går ner i tid så är jag nöjd. Jag har ju fortfarande
inte gått någon slaktkurs så jag får väl ha tålamod med
mig själv. Att sota kaninen har mig alltid längst tid. Det
är när man skär ur bajs och kisstarmarna. Man vill ju
inte misslyckas. Kvällens kanin vägde 5,2 kg innan släkt
och 2,2 efter tarmar och skinn var borttaget. Jag har fått
för mig att halva vikten blir förlust men vågen kanske
inte är helt tillförlitlig. Ett problem till uppstår på vintern.
Det är när man ska hängmöra köttet. Det måste vara minst
10+ första dygnet för att mörningsprossessen ska komma
Igång. Så denna gång fick hallen bli platsen för mörning.
Det är därför man ska försöka hinna slakta av så många
djur som möjligt på hösten när kroppen fortfarande kan
hänga ute. Men men nöden har ingen lag. Nästa vinter
hoppas jag att jag har ett varmt utrymme jag kan slakta
I.