Vilka sköningar

Blev ju med ankor av en slump. Som det mesta i mitt liv faktiskt. Men det brukar funka ändå. I alla fall så har dessa sköningar fått komma ut lite nu i fin vädret och badat för första gången. De kan nämligen drunkna när de är små så försiktighet måste tas. Så roligt de tyckte att det var. Sprang i och ur som galningar, slirade och skvatt. Riktigt roligt att se. Nu får man väl till att bygga damm då också 😀
 

Inte så lätt att få till det i början

Är jag ensam om att fascineras av att en höna kan producera ett nytt ägg i princip varje dag? Eller i alla fall de flesta hönor. Jag kliar mig i skallen för jag har för stunden 17 hönor och får som mest 2 ägg om dagen. Dyar ägg det då jag köper mat till dem för ca 500 kr/månaden. Jag köper att de värpte dåligt i fjol då vädret var bara regn, kallt och rusk men inte i år. Jag gjorde ett försök att ge bort 4 hönor och en tupp till grannen förra helgen men fick dra lite på smilebanden då de efter nån timme stod åter på gården. De rymde helt sonika hem igen. Jag ska faktiskt i skrivande stund gå ut i hönshuset och börja bygga om så de får det lite större om det kan påverka. De får ofta gå ute lös och picka grönt gräs så de borde vara optimala förhållanden men vad är fel? Klara kalkon har slutat ägga med. Så ingen sockerkaka här inte. 
 

Maskrosvin


Då blommar maskrosorna.
Gör något kul av ogräset istället för att hata det.
Jag lurade med mig min son för att plocka maskrosor på självaste nationaldagen, ett trevligt göra tillsammans.
Ganska enkla steg, det enda är att det skall mogna under rätt lång tid. Jag är ju inte känd för att vara bra på att vänta, men det är bara att bita ihop.

Maskrosvin

Portioner: ca 5 liter | Svårighet: Enkelt

Ingredienser:

3 l maskrosblommor utan stjälkar (endast utslagna)
4 l vatten
1 ¾ kg socker
3 citroner

Instruktioner:

Lägg blommorna i plasthink.
Koka upp vattnet och häll det över blommorna.
Låt stå i ett dygn.

Sila bort blommorna.
Tillsätt sockret.
Skär citronerna i skivor, ta bort alla kärnor och lägg i dem.
Lägg på ett lock, men inte för tätt.
Låt stå i tre veckor eller tills vinet "tystnat" slutat jäsa.
Tappa upp i väl rengjorda flaskor och låt stå mörkt och svalt i minst 3 månader.

Eftersom jäsningen är helt beroende av maskrosornas egna enzymer kan den misslyckas.
Vinet blir då surt och mognar aldrig.

Maskrosvin var länge olagligt att tillverka hemma. Det hör till mesktillverkningen då endast socker och i vissa fall jäst utgör jäsningsprocessen. Mellan 1978 och 1994 var detta olagligt att tillverka men allt på bär och frukt fick man fortfarande göra.