Maskrosvin


Då blommar maskrosorna.
Gör något kul av ogräset istället för att hata det.
Jag lurade med mig min son för att plocka maskrosor på självaste nationaldagen, ett trevligt göra tillsammans.
Ganska enkla steg, det enda är att det skall mogna under rätt lång tid. Jag är ju inte känd för att vara bra på att vänta, men det är bara att bita ihop.

Maskrosvin

Portioner: ca 5 liter | Svårighet: Enkelt

Ingredienser:

3 l maskrosblommor utan stjälkar (endast utslagna)
4 l vatten
1 ¾ kg socker
3 citroner

Instruktioner:

Lägg blommorna i plasthink.
Koka upp vattnet och häll det över blommorna.
Låt stå i ett dygn.

Sila bort blommorna.
Tillsätt sockret.
Skär citronerna i skivor, ta bort alla kärnor och lägg i dem.
Lägg på ett lock, men inte för tätt.
Låt stå i tre veckor eller tills vinet "tystnat" slutat jäsa.
Tappa upp i väl rengjorda flaskor och låt stå mörkt och svalt i minst 3 månader.

Eftersom jäsningen är helt beroende av maskrosornas egna enzymer kan den misslyckas.
Vinet blir då surt och mognar aldrig.

Maskrosvin var länge olagligt att tillverka hemma. Det hör till mesktillverkningen då endast socker och i vissa fall jäst utgör jäsningsprocessen. Mellan 1978 och 1994 var detta olagligt att tillverka men allt på bär och frukt fick man fortfarande göra.